Site name

Το Botox είναι καθαρή πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum. Η εφαρμογή της ξεκίνησε το 1950 για τη θεραπεία υπερλειτουργούντων μυών και αργότερα για τη θεραπεία του στραβισμού στην οφθαλμολογία. Αυτή η εξασθενημένη αλαντοτοξίνη ξεκίνησε να χρησιμοποιείτε κατά των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος περίπου το 1990 από ένα ζευγάρι γιατρών στον Καναδά. Από τότε κυκλοφορεί σαν ενέσιμο προϊόν κατά των ρυτίδων έχοντας, φυσικά, την έγκριση των αρμόδιων φορέων στα περισσότερα κράτη όπου χρησιμοποιείται και για άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως ραιβόκρανο, βλεφαρόσπασμο, υπερίδρωση παλαμών-μασχάλης και σε πολλαπλάσιες ποσότητες και συχνότητα απ’ ό,τι για αισθητική χρήση.
 
 
Γιατί Να Κάνω Μποτοξ;
Στις μέρες μας το Botox έχει αντικαταστήσει αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις δεδομένου ότι προσφέρει άμεσα θεαματικά αποτελέσματα χωρίς την ταλαιπωρία ενός χειρουργείου. Απαιτείται μια απλή επίσκεψη στο ιατρείο, ενώ η εφαρμογή του είναι εύκολη και ασφαλής εξομαλύνοντας και, στη συνέχεια, ακόμα κι εξαλείφοντας τις γραμμές και τις ρυτίδες του προσώπου. Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που χρειάζεται ελάχιστο χρόνο αποθεραπείες επιτρέποντας την άμεση επιστροφή του ατόμου στις καθημερινές ασχολίες, ενώ τα θεαματικά αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά ήδη από τη δεύτερη ή τρίτη μέρα εφαρμογής της θεραπείας. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να τονιστεί ότι το Botox δεν παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές, εφόσον εφαρμοστεί από ειδικό γιατρός, όπως ενδεχομένως άλλες παρεμβατικές θεραπείες ομορφιάς, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για σχεδόν όλες τις ηλικίες.

Ποιοι Μπορούν Να Κάνουν Μπότοξ;
Με το Botox προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης του προσώπου (μέτωπο, μεσόφρυο, μάτια, μύτη, ρυτίδες λαιμού, στόμα, χείλια), με εξαίρεση αυτές που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία. Στο Dermatology & Cosmetics Lab, οι ειδικευμένοι δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί εκτιμούν την κατάσταση και τη φυσιολογία του κάθε προσώπου και προτείνουν λύσεις οι οποίες οδηγούν σ’ ένα πιο νεανικό, λαμπερό και φρέσκο πρόσωπο χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του. Κατάλληλοι υποψήφιοι για Botox θεωρούνται, γενικά, άτομα τα οποία είναι υγιή και δεν πάσχουν από κάποια νευρομυϊκή πάθηση, καθώς και άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και γυναίκες που δεν εγκυμονούν ή θηλάζουν.  Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δώσει στο γιατρό ένα πλήρες και ειλικρινές ιστορικό υγείας, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να προβεί σε μια θεραπεία με κάλλιστα αποτελέσματα χωρίς να εγκυμονεί κανένας κίνδυνος.

Πληροφορίες Το Φάρμακο Μπότοξ (Βοτουλινικής Τοξίνης)
Θα πρέπει, καταρχήν, να αναφέρουμε ότι το Botox είναι η εταιρική ονομασία της βοτουλινικής τοξίνης, μιας καθαρής πρωτεΐνης που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum. Πωλείται σε μικρά φιαλίδια τα οποία, πριν την χρήση, πρέπει να φυλάσσονται στην κατάψυξη λόγω της ευαισθησίας του φαρμάκου στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να χρησιμοποιηθεί, ο γιατρός του Dermatology & Cosmetics Lab διαλύει το φάρμακο με  NaCl 0,9%. Σ’ αυτή τη φάση, το Botox είναι έτοιμο προς χρήση και μπορεί πλέον να διατηρείται στη συντήρηση σε περίπου 4-5 ºC. Το σημαντικό είναι ότι περνώντας ο χρόνος μειώνεται η αποτελεσματικότητα του Botox και γι’ αυτό ο γιατρός θα πρέπει να το εφαρμόσει άμεσα ώστε να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως, σε μια θεραπεία Botox σε όλο το πρόσωπο, καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα του φιαλιδίου.

Πως Εφαρμόζεται Το Μποτοξ;
Παρά τους διάφορους κατά καιρούς ισχυρισμούς για νέους, μη ενέσιμους, τρόπους εφαρμογής του Botox, η αλήθεια είναι ότι ο μόνος, αποτελεσματικός τρόπος εφαρμογής της συγκεκριμένης θεραπείας είναι με ένεση. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας Botox στο Dermatology & Cosmetics Lab η πρωτεΐνη εκχύνεται στοχευμένα στους συγκεκριμένους μυς που θέλουμε να αδρανοποιήσουμε. Για την έκχυση, χρησιμοποιείται μια πολύ λεπτή βελόνα, η μικρότερη που υπάρχει, έτσι ώστε η ενόχληση που θα νιώσει ο ασθενής να είναι στιγμιαία και σχεδόν ανεπαίσθητη. Σε ειδικές περιπτώσεις υπερευαισθησίας, μπορεί να εφαρμοστεί μια αναισθητική κρέμα τοπικά στην περιοχή που πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά, εφόσον, φυσικά, πραγματοποιείται από ειδικό γιατρό και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κατευθείαν και χωρίς κανέναν περιορισμό στην καθημερινότητά του.

Υπάρχουν Ανεπιθύμητες Ενέργειες Στο Μπότοξ;
Στο Dermatology & Cosmetics Lab το Botox εφαρμόζεται από ειδικευμένους δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς κι έτσι σπάνια εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορεί προσωρινά να εμφανισθεί κοκκινίλα, μελανιά, ή μικρό οίδημα σαν τσίμπημα κουνουπιού. Ενίοτε εμφανίζεται πονοκέφαλος ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα. Τις πρώτες έξι ώρες απαγορεύεται κάποιο είδος μασάζ στο πρόσωπο, κι αυτό για να μην μετακινηθεί το Βotox σε άλλες περιοχές του προσώπου. Επίσης καλό είναι να αποφευχθεί έντονη άσκηση το πρώτο  24ωρο μετά την έγχυση του φαρμάκου. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πτώση του βλεφάρου, η οποία, όμως, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει σωστά η έκχυση του φαρμάκου. Άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από αλλαντίαση, έχουν αναπτύξει αντισώματα και γι’ αυτό επωφελούνται ελάχιστα από το Botox.

Πόσο Συχνά Μπορώ Να Κάνω Μπότοξ;  
Στο  Dermatology & Cosmetics Lab πιστεύουμε ότι το Botox πρέπει να εφαρμόζεται κάθε φορά στη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δράσει και με το μέγιστο δυνατό μεσοδιάστημα, ώστε να έχουμε διαχρονικά την συνεχή και επιτυχημένη δράση του. Διάφορες θεωρίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συνεχή εφαρμογή του Botox, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αν γίνεται πολύ συχνά (περισσότερο από τέσσερεις επαναλήψεις ετησίως) ο οργανισμός μπορεί να εμφανίσει αντοχή στο φάρμακο, ν’ αρχίσει να το εξουδετερώνει πιο γρήγορα και, κατά συνέπεια, να μειώνει την διάρκεια του Botox μελλοντικά. Σε περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτική δόση άμεσα, αυτή δεν θα πρέπει να γίνει μετά τις 15 μέρες, διότι ο οργανισμός μπορεί να το εκλάβει ως αναμνηστική δόση και να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μύθοι Για Το Botox
Το Botox αποτελεί, εδώ και πολλά χρόνια, το πρώτο φαρμακευτικό προϊόν που ενέκρινε ο FDA για χρήση σε κοσμητικές θεραπείες και είναι διακεκριμένο για την ιδιότητά του να βελτιώνει αισθητά την εικόνα του προσώπου. Δυστυχώς, η υπερβολική δοσολογία, η λανθασμένη τοποθέτηση και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η χρήση του ακόμα και από ακατάλληλα – ανειδίκευτα άτομα έχουν προκαλέσει μια επιφυλακτικότητα σε ορισμένους για μια πολύ χρήσιμη κατά τα άλλα μέθοδο αντιμετώπισης ρυτίδων.

Ας διευκρινίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα:
 • Το Botox μπορεί να αλλοιώσει και να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να «παγώσει» τις εκφράσεις. Αντιθέτως, το Botox, όταν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να αναδείξει τα καλά χαρακτηριστικά του προσώπου και την εκφραστικότητά του.
 • Αν σταματήσει κάποια στιγμή η θεραπεία με Botox, το δέρμα γερνάει απότομα και παραμορφώνεται. Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτήν την περίπτωση το δέρμα θα επανέλθει σταδιακά στην προ θεραπείας κατάσταση, καθώς οι μύες θ’ αρχίσουν να κινούνται πάλι κανονικά.
 • Το Botox αποτελεί μαγική λύση για όλες τις ρυτίδες σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν οι ρυτίδες έχουν εγκατασταθεί και είναι βαθιές, το Botox πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
Αλήθειες Για Το Botox
Διαβάστε εδώ όλα της αλήθειες για το μπότοξ.
 • Η διαδικασία εφαρμογής του Botox στην αισθητική Δερματολογία είναι αρκετά απλή, σύντομη και το άτομο μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Βέβαια αυτό ισχύει όταν η εφαρμογή γίνεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή πλαστικό Χειρουργό και σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο, καθώς πρόκειται για μια καθαρά ιατρική θεραπεία.
 • Η διάρκεια δράσης του Botox είναι παροδική, πλήρως αναστρέψιμη και κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο με μια μικρή κινητικότητα που μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα. Επομένως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο.
 • Είναι αλήθεια ότι το Botox είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως και το κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό. Η επιλογή φθηνών λύσεων και «προσφορών» είναι επικίνδυνη, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και η ποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη, η διάλυση – αραίωσή του όχι σωστή και το αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας. Όταν επιλέγουμε μία ιατρική θεραπεία κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι η εμπειρία του ιατρού και η ασφάλεια της θεραπείας. Σε μη γνήσιο σκεύασμα υπάρχουν σοβαροί και ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για την υγεία μας.

Τι Να Κάνω Μετά Τη Θεραπεία Μπότοξ;

Παρόλο που η θεραπεία Botox δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας, υπάρχουν κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τα καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας.
 • Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει να μείνετε σε όρθια στάση για περίπου 3 ώρες.
 • Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση για τρεις μέρες μετά τη θεραπεία.
 • Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αλκοόλ και ασπιρίνης για τρεις μέρες μετά τη θεραπεία.
 • Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρίβετε τα σημεία όπου έγιναν οι ενέσεις Botox μέχρι τρεις μέρες μετά τη θεραπεία.
 • Δεν συνιστάται η χρήση πολύ ζεστού νερού ή τεχνικές κομμωτηρίου οι οποίες ζεσταίνουν πολύ τα σημεία στα οποία έχουν εφαρμοστεί οι ενέσεις Botox
Πόσο Αποτελεσματικό Είναι Το Μπότοξ;
 Τα αποτελέσματα από το Botox αρχίζουν να είναι ορατά σε 3 με 5 μέρες έως και μία εβδομάδα από την θεραπεία. Οι λεπτότερες ρυτίδες θα εξαφανιστούν αμέσως ενώ οι βαθύτερες λίγο αργότερα. Αν οι ρυτίδες είναι πολύ βαθιές, βοηθητικές θεραπεία με υλικά πληρώσεως περίπου δύο εβδομάδες μετά το Botox θα προσφέρουν πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις με την τακτική χρήση του Botox η συνοφρύωση, μπορεί να εξαφανιστεί για πάντα. Τα αποτελέσματα του Botox διαρκούν από 3 έως 6 μήνες. Οι γραμμές του δέρματος που δημιουργούνται μεταξύ των φρυδιών και στη βάση της μύτης κατά τη συνοφρύωση (μεσόφρυδο), οι ρυτίδες που υπάρχουν ως μικρές γραμμές στα έξω άκρα των ματιών (πόδι χήνας), οι δερματικές πτυχές που σχηματίζονται στο πρόσωπο και στο λαιμό, περιλαμβάνονται στις ρυτίδες που το Botox μπορεί προσωρινά να τις ελαχιστοποιήσει.